Cierpisz na cukrzycę? Odkryj terapeutyczny potencjał kwasu fulwowego i zrównoważonej diety.

Cierpisz na cukrzycę? Odkryj terapeutyczny potencjał kwasu fulwowego i zrównoważonej diety.

Przewlekłe choroby zapalne, takie jak cukrzyca, to plaga współczesnego świata. Co roku, tysiącom osób stawiana jest diagnoza, która wymusza zmianę diety i konieczność przyjmowania leków lub zastrzyków insulinowych nawet do końca życia. Co najbardziej niepokojące, na cukrzycę typu II nazywaną insulinoniezależną zapadają coraz młodsze osoby. Mówi się już o prawdziwej epidemii tej choroby, która po cichu zbiera żniwa wyniszczając w sposób okrutny organizm człowieka.

Dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazują, że według szacunków w 2014 r. na świecie żyło już 422 mln dorosłych z cukrzycą (dla porównania – w 1980 r. było ich 108 mln), a według International Diabetes Federation w 2040 roku chorować ma już 642 miliony! Takie statystyki mają wiele przyczyn – jedną z nich jest na pewno styl życia współczesnego człowieka: fatalne nawyki żywieniowe (spożywanie rafinowanego cukru i mocno przetworzonych produktów), mała aktywność fizyczną, nadwaga i otyłość, palenie papierosów, czy nadużywanie alkoholu.

W obliczu tak zatrważających statystyk, zmuszeni jesteśmy do szukania sposobów na zapobieganie, a także skuteczne i naturalne sposoby na walkę z tą chorobą.

Badania naukowe przeprowadzane w niezależnych ośrodkach naukowych potwierdzają, że kwas fulwowy może modulować układ odpornościowy, wpływać na stan oksydacyjny komórek i poprawiać funkcjonowanie przewodu pokarmowego – czyli usprawniać wszystkie upośledzone przez cukrzycę funkcję organizmu.  Odpowiednia suplementacja, prawidłowo zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i nasza świadomość może zniwelować ryzyko zachorowania na cukrzycę do zera, nawet w przypadku historii występowania tej choroby w rodzinie. Co zatem należy zrobić?

Na czym polega cukrzyca?

Cukrzyca (Diabetes mellitus) to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny – hormonu produkowanego przez trzustkę. Sama nazwa– diabetes mellitus – pochodzi od łacińskich słów oznaczających “cedzenie wody przez ciało” oraz “słodki jak miód”. Oba określenia dotyczą istotnych objawów cukrzycy, czyli wzmożonego pragnienia, częstego oddawania moczu i wysokiego stężenia cukru we krwi.

Insulina jest niezwykle ważnym hormonem. Każdy organizm ludzki potrzebuje insuliny 24 godziny na dobę w sposób ciągły i zmienny, tzn. ilość potrzebnej insuliny jest inna w różnych momentach w ciągu dnia. Kiedy człowiek je, potrzebuje więcej insuliny, a kiedy jest np.  aktywny fizycznie, jej zapotrzebowanie automatycznie spada. Fabryką insuliny jest trzustka, czyli gruczoł znajdujący się po lewej stronie brzucha, bardzo blisko żołądka. Stamtąd insulina przedostaje się do krwi  i jest rozprowadzana po całym ciele.

Gdy wydzielanie insuliny lub jej działanie jest zaburzone mówimy wtedy o chorobie.  

Istnieje kilka rodzajów cukrzycy:

Cukrzyca typu I

Cukrzyca typu I jest powszechnie nazywana “cukrzycą młodzieńczą”, ponieważ rozwija się w młodszym wieku, zazwyczaj przed ukończeniem 20 roku życia. Cukrzyca typu I jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy atakuje komórki beta trzustki produkujące insulinę. Uszkodzenie komórek trzustki prowadzi do zmniejszenia zdolności lub całkowitej niezdolności do wytwarzania insuliny. Trudno jest zdiagnozować czy rozpoznać co wywołało w organizmie autoagresję, ale wśród przyczyn, które wywołują reakcję autoimmunologiczną często wskazuje się obecność wirusów, metali ciężkich, czy alergii na szczepionki lub żywność, taką jak pszenica, mleko krowie i soja.

Cukrzyca typu I jest uznawana za nieuleczalną lub trudną do wyleczenia, ale przy odpowiednich zmianach w diecie można zauważyć znaczną poprawę poziomu cukru we krwi i zmniejszyć swoją zależność od insuliny i leków. Jak każda choroba autoimmunologiczna wymaga od osoby chorej głębokiej analizy swojego ciała – zastanowić się musimy nad tym, czy w naszym ciele nie toczy się stan zapalny, czy nie mamy ukrytych alergii, czy nie jesteśmy obciążeni wirusem, pasożytami, czy innymi toksynami, które bez przerwy stymulują nasz układ odpornościowy do walki. Przeciążony układ immunologiczny zaczyna atakować swoje własne narządy prowadząc do szeregu chorób przewlekłych. Według wielu lekarzy i dietetyków coraz częściej zwraca na to uwagę w swoich zagadnieniach dotyczących przyczyn tzw. chorób autoimmunologicznych.

Cukrzyca typu II

 Jest to najczęściej występująca forma cukrzycy. W przeciwieństwie do cukrzycy typu I, występuje ona zazwyczaj u osób powyżej 40 roku życia, szczególnie u tych z nadwagą, ale jak wspominaliśmy wcześniej, coraz więcej młodych ludzi, a nawet dzieci zapada na ten rodzaj cukrzycy. Cukrzyca typu II jest spowodowana insulinoopornością, co oznacza, że uwalniana jest insulina hormonalna, ale dana osoba nie reaguje na nią odpowiednio. Jest to zaburzenie metaboliczne spowodowanym hiperglikemią. Ciało może funkcjonować prawidłowo przez pewien czas, produkując więcej insuliny, ale z czasem receptory insuliny wypalają się. Ma to wpływ na prawie każdy system w organizmie- na Twoją energię, trawienie, wagę, sen, wzrok i nie tylko.

Cukrzyca typu II jest chorobą, której można całkowicie zapobiec i jest na szczęście odwracalna, nawet po zdiagnozowaniu. Wystarczy tylko wprowadzić pewne zmiany w stylu życia- wprowadzić odpowiednią dietę, włączyć suplementy diety i aktywność fizyczną do naszej codziennej rutyny.

Istnieje wiele przyczyn leżących u podstaw cukrzycy typu II, a choroba zazwyczaj rozwija się z powodu kombinacji różnych czynników, w tym:

  • zła dieta,
  • nadwaga,
  • stany zapalne,
  • siedzącym tryb życia,
  • przewlekły stres.,
  • historia cukrzycy w rodzinie (zwłaszcza rodzica lub rodzeństwa),
  • wysokie ciśnienie krwi lub choroby serca,
  • zaburzona gospodarka hormonalna (np. nadczynność/niedoczynność tarczycy, zespół policystycznych jajników)
  • ekspozycja na działanie toksyn, wirusów lub szkodliwych substancji chemicznych,
  • przyjmowanie niektórych leków (takich jak te, które przerywają produkcję insuliny).

 

“Kwas fulwowy jest najlepszym rozwiązaniem narastającego problemu zanieczyszczenia środowiska naszych organizmów w XXI wieku, ponieważ jego naturalna zdolność do eliminowania toksyn z komórek jest nieporównywalna z żadną inną metodą detoksykacji organizmu.”

Dr. Carolanne Wright.

 

Leki przeciwcukrzycowe

Obecnie w świecie znanej nam medycyny nie ma skutecznego lekarstwa na cukrzycę. Chorzy poddawani są leczeniu, czyli środkami farmakologicznymi lub zastrzykami z insuliną reguluje się poziom cukru we krwi,  a odpowiednią dietą (wykluczającą cukier) zapobiega niebezpiecznym wahaniom stężenia glukozy we krwi.  Chociaż zainwestowano miliony euro w badania nad leczeniem cukrzycy, jak dotąd uzyskane wyniki nie są zadowalające. Pamiętajmy, że każdy organizm reaguje w bardzo odmienny sposób na spożycie leków, dlatego zalecamy nadzór lekarza na każdym etapie leczenia. Cukrzyca typu II jest na tyle złożoną chorobą, że powinniśmy własnymi siłami i zmianami w naszej codziennej rutynie chociaż postarać się o przywrócenia zdrowia, tym bardziej, że coraz więcej lekarzy, dietetyków i naturopatów zwraca uwagę na to, że 100% wyzdrowienie jest możliwe!

Plan przywracania naszego zdrowia

Krok 1: Usunięcie  pewnych produktów spożywczych z diety.

Niektóre pokarmy negatywnie wpływają na poziom cukru we krwi, powodują stany zapalne i wywołują reakcje immunologiczne. Aby odwrócić cukrzycę w sposób naturalny, pierwszym krokiem jest usunięcie tych produktów z diety. Niektóre z nich są oczywiste, inne mniej, ale nasze doświadczenie pokazuje, że większość cierpiących na cukrzycę osób od razu zauważa poprawę samopoczucia:

  • Cukier rafinowany: Cukier rafinowany szybko zwiększa poziom glukozy we krwi i jest to produkt, który w pierwszej kolejności, bezwględnie powinniśmy odstawić. Oczywiście każdy lekarz nam o tym powie, ale to my musimy się zdyscyplinować i wyeliminować z diety, również te pokarmy, które nie kojarzą nam się bezpośrednio z cukrem. Rezygnujemy ze słodyczy, ciast i ciasteczek, ale pamiętać powinniśmy także o zrezygnowaniu z popularnych napojów jak soki owocowe (nawet te naturalne), i inne kolorowe napoje czy energetyki. Nawet te na których pisze “zero cukru” nie są dla nas dobre! Powinniśmy poć tylko czystą wodę mineralną i herbaty ziołowe!
  • Ziarna: Ziarna, zwłaszcza te zawierające gluten, takie jak pszenica, zawierają duże ilości węglowodanów, które są rozkładane na cukier w ciągu kilku minut po spożyciu. Gluten może powodować zapalenie jelit, które wpływa na hormony takie jak kortyzol i leptyna oraz może powodować skokowe zwiększenie poziomu cukru we krwi.
  • Konwencjonalne mleko krowie: mleko krowie i konwencjonalne produkty mleczne powinny zostać wyeliminowane, szczególnie dla osób cierpiących na cukrzycę typu I.
  • Alkohol:  niebezpiecznie zwiększa poziom cukru we krwi i powoduje toksyczność wątroby.
  • Genetycznie zmodyfikowana żywność: Kukurydza transgeniczna, soja i rzepak zostały powiązane z chorobami nerek i wątroby i jak wskazują badania mogą promować cukrzycę.

 

Etap 2: Włączenie żywności do leczenia cukrzycy.

Aby odwrócić lub zapobiec cukrzycy typu 2, dodaj do diety następujące produkty spożywcze:

  • Potrawy bogate w błonnik. Pokarmy bogate w błonnik pomagają spowolnić wchłanianie glukozy, regulują poziom cukru we krwi i wspomagają detoksykację.
  • Żywność bogata w chrom: Chrom jest składnikiem odżywczym, który uczestniczy w normalnym metabolizmie węglowodanów i lipidów. Żywność bogata w chrom może poprawić tolerancję glukozy w organizmie i w naturalny sposób zbilansować poziom glukozy we krwi. Odgrywa on rolę w ścieżkach insuliny, pomagając w doprowadzeniu glukozy do naszych komórek, tak aby mogła być wykorzystana jako energia ciała. Brokuły zawierają największą ilość chromu, ale można je również znaleźć w surowym serze, drożdżach piwowarskich i wołowinie karmionej trawą.
  • Żywność bogata w magnez: Magnez może pomóc regulować poziom cukru we krwi, ponieważ odgrywa rolę w metabolizmie glukozy. Badania wykazują, że cukrzyca często wiąże się z niedoborem magnezu. Jedzenie żywności bogatej w magnez, takiej jak szpinak, pestki dyni, migdały, jogurt i fasola czarna, może poprawić objawy cukrzycy typu 2. (11)
  • Zdrowe tłuszcze: Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym, z czarnuszki, siemienia lnianego itp. mogą pomóc w zrównoważeniu poziomu cukru we krwi i służyć jako preferowane źródło paliwa dla organizmu, zamiast cukru! Używanie mleka kokosowego i ghee może również pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi, więc włącz te potrawy do posiłków i koktajli.
  • Żywność o niskim indeksie glikemicznym: indeks glikemiczny żywności informuje o potencjale wzrostu poziomu glukozy we krwi po jej spożyciu. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym staje się cukrem po krótszym czasie niż żywność o niskim indeksie glikemicznym. 

Krok 3: Przyjmowanie odpowiednich suplementów diety

  • Kwas fulwowy

Kwas fulwowy jest bardzo skuteczny w równoważeniu hormonów, a insulina też nim jest!. Wiele osób uważa, że konsekwentne stosowanie Alcaliny® w połączeniu ze zrównoważoną dietą jest niezwykle skuteczne w utrzymywaniu właściwego poziomu cukru we krwi. Kwas fulwowy jest również silnym czynnikiem detoksykującym organizm i pomaga wyeliminować szkodliwe zanieczyszczenia i toksyny , które gromadzą się w przechowywanym tłuszczu. Pomaga również zmniejszyć kwasowość organizmu, która jest prawie zawsze wynikiem spożywania zbyt dużej ilości przetworzonej żywności i zbyt dużej ilości cukru. Wykazano, że oprócz zmniejszania stanów zapalnych, aktywuje układ odpornościowy w celu wyeliminowania bakterii i zmniejszenia stresu oksydacyjnego. Wykazano również jego pozytywny wpływ na mikrobiom i poprawę funkcji jelit. Z ponad 70 minerałami, witaminami, elektrolitami i kwasami organicznymi, substancja ta jest w stanie przeniknąć przez błony komórkowe i dostarczyć wszystkie te składniki odżywcze bezpośrednio do komórek. Oprócz działania jako multiwitamina, detoks i regenerator komórek, kwas fulwowy jest elektrycznie naładowany odczynem pH 11, co pomaga organizmowi odzyskać stan zasadowy.

Badania wielokrotnie wykazały, że kwas fulwowy posiada szereg właściwości zapobiegawczych i leczniczych, które pomagają osłabić rozwój i postęp cukrzycy.

Niektóre z tych korzyści to:

  • Powoduje znaczne obniżenie poziomu glukozy we krwi, przez co jednocześnie obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
  • Zwiększa tolerancję glukozy
  • Zapobiega i walczy z uszkodzeniami komórek B wysepki trzustki, która jest główną przyczyną cukrzycy.

 

  • Cynamon

Cynamon to nie tylko fantastyczna przyprawa o niesamowitym aromacie, ale też jedno z potężnych lekarstw znanych ludzkości już od czasów starożytnych. Ma udowodnioną naukowo zdolność do naturalnego obniżania poziomu cukru we krwi i poprawy wrażliwości na insulinę. Badanie przeprowadzone na Zachodnim Uniwersytecie Nauk o Zdrowiu w Pomonie w Kalifornii wykazało, że spożycie cynamonu wiąże się ze statystycznie istotnym spadkiem stężenia glukozy w osoczu, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Spożycie cynamonu pomogło również zwiększyć poziom cholesterolu HDL.

Wystarczy, że będziesz pamiętać o dodaniu łyżeczki tej przyprawy w ciągu dnia do koktajlu czy herbaty. Możesz również spożywać jedną do dwóch kropli olejku cynamonowego, dodając go do jedzenia lub wody. Inną fantastyczną metodą jest też połączenie trzech kropli olejku cynamonowego z pół łyżeczki olejku kokosowego i wmasowanie go w nadgarstki i brzuch.

  • Olej rybny

Stosowanie suplementu z oleju rybiego może pomóc w poprawieniu markerów cukrzycy poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów i zwiększenie poziomu cholesterolu HDL. Badania opublikowane w czasopiśmie Medical Science Research pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w oleju rybim są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania insuliny, zapobiegania nietolerancji insuliny i zmniejszania stanu zapalnego.

  • Kwas liponowy Alfa

Kwas liponowy Alfa jest przeciwutleniaczem, który pomaga przekształcić glukozę w paliwo dla organizmu. Skutecznie poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza objawy neuropatii cukrzycowej, takie jak osłabienie, ból i drętwienie spowodowane uszkodzeniem nerwu. Można go znaleźć w warzywach takich jak brokuły, szpinak i pomidory.

Krok 4: Ćwiczenia fizyczne 

O kwestii aktywności ruchowej mówi się ostatnio bardzo dużo. Ćwiczenia fizyczne redukują przewlekłe choroby i współczesna medycyna już o tym wie! Mogą też w naturalny sposób pomagać odwrócić cukrzycę i jej skutki. Badania pokazują, że ćwiczenia fizyczne przede wszystkim poprawiają kontrolę stężenia glukozy we krwi przez co zapobiegają lub opóźniają w niektórych przypadkach pojawienie się cukrzycy typu II.  Jednocześnie pozytywnie wpływając na ciśnienie krwi, zdrowie serca, poziom cholesterolu i ogólnie na jakość życia.

Prostsze formy aktywności fizycznej, takie jak spacery od 20 do 30 minut dziennie, są niezwykle korzystne, szczególnie po posiłkach. Ćwiczenie jogi lub rozciągania w domu lub na siłowni to kolejna świetna opcja.

Oprócz spacerów i rozciągania, spróbuj ćwiczeń cardio w odstępach czasu naprzemiennie z ćwiczeniami siłowymi od trzech do pięciu dni w tygodniu przez 20 do 40 minut. Trening siłowy z wykorzystaniem wolnych ciężarów lub maszyn jest zalecany, ponieważ pomaga budować i utrzymywać mięśnie, które wspomagają metabolizm cukru we krwi.

Weź sprawy w swoje ręce

Zrównoważona dieta w połączeniu z odpowiednimi suplementami, takimi jak kwas fulwowy i umiarkowany wysiłek fizyczny to najlepszy sposób na zapobieganie chorobom zapalnym, takim jak cukrzyca w sposób naturalny.

 

Udostępnij ten artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *