Co to jest kwas fulwowy? MinerałyWitaminyDetoksAntyoksydantyOdnowa komórkowa
Co to jest kwas fulwowy? Kwas fulwowy to w 100% naturalna substancja z kompleksem niezbędnych minerałów i witamin o działaniu detoksykacyjnym.
To także naturalny regenerator komórek i silnie alkalizująca każdy żywy organizm substancja pochodzenia roślinnego. Z ponad 70 minerałami, witaminami, elektrolitami i kwasami organicznymi, jest w stanie przeniknąć przez błony komórkowe i dostarczyć wszystkie te składniki odżywcze bezpośrednio do komórki. Oprócz eliminacji metali ciężkich, jego skład molekularny pomaga zainicjować proces regeneracji w każdej komórce. Żadna inna substancja nie działa na tych trzech poziomach. Ponadto kwas fulwowy jest w 100% naturalny i nie został zmieniony czy chemicznie zakonserwowany. Nie zawiera żadnych dodatków, stabilizatorów ani konserwantów. Jego wysokie, alkaliczne pH sprawia, że konserwuje się naturalnie! Kiełkowanie grzybów, bakterii i innych patogenów jest w nim po prostu niemożliwe!

Na czym dokładnie polega jego działanie?

Główną funkcją kwasu fulwowego jest odżywienie każdej komórki naszego organizmu, poprzez dostarczenie jej ponad 70 minerałów i witamin, elektrolitów oraz 20 kwasów organicznych.
Dzięki temu poziom energii i witalność organizmu znacznie wzrasta już w przeciągu kilku pierwszych dni od jego przyjmowania. Kwas fulwowy jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i nie ma innej substancji, która usuwa toksyny, metale ciężkie i patogeny z organów naszego organizmu tak łatwo, szybko oraz skutecznie. Codzienne stosowanie kwasu fulwowego uaktywnia proces regeneracji komórek dostarczając im wszystkiego, czego potrzebują do rozpoczęcia procesu naprawy i odmładzania. Ponadto osoby cierpiące na choroby takie jak niedoczynność tarczycy, cukrzyca oraz przewlekłe problemy trawienne czy jelitowe, takie jak kandydoza lub syndrom drażliwego jelita, odczuwają znaczną poprawę samopoczucia już od pierwszych dni od włączenia do diety kwasu fulwowego.
Dlaczego powinniśmy spożywać kwas fulwowy?

Spożywanie kwasu fulwowego to gwarancja zachowania zdrowia i witalności w sposób naturalny i bezpieczny.
Nie jest tajemnicą, że w ostatnich dziesięcioleciach wraz ze wzmożoną globalną konsumpcją i ogromnym rozwojem przemysłu, minerały w glebie zanikały, a w związku z tym jakość naszej żywności drastycznie spadła. Dlatego właśnie wiele osób cierpi na niedobór minerałów, nawet jeśli prowadzą zdrowy tryb życia. Polecamy absolutnie każdemu włączenie do codziennej rutyny szklankę wody z kwasem fulwowym, nawet tym, którzy nie odczuwają żadnych dolegliwość, a po prostu chcieliby doprowadzić swój organizm do jego jak najlepszej kondycji! Przywracając odpowiedni balans naszemu ciału automatycznie jesteśmy pełni energii i witalności. Każdy, kto korzysta z tego fantastycznego produktu natury, zauważy również proces regeneracji komórek, który zachodzi niemal automatycznie. Poprawia się nasza kondycja i wydolność organizmu, skóra jest idealnie nawilżona, a my wyglądamy i czujemy się znacznie młodziej! Organizm pozbywa się trujących toksyn i odpadów przemiany materii znacznie szybciej, dzięki czemu zyskuje czas i energię na procesy naprawcze i regeneracyjne. Wiele osób zauważa to w swoim wyglądzie zewnętrznym – włosy i paznokcie stają się silniejsze i szybciej rosną, skóra jest grubsza i gęściejsza, znikają drobne zmarszczki mimiczne, lepiej i szybciej trawimy, przez co łatwiej nam utrzymać prawidłową masę ciała. Przeczytaj więcej o tej niezwykłej substancji, a dowiesz się co to jest kwas fulwowy i dlaczego warto go pić codziennie!
Skoro kwas fulwowy jest tak skuteczny, dlaczego nie polecają go lekarze?
Po pierwsze należy podkreślić, że nauka i technologia dopiero w ostatnich latach rozwinęły się na tyle szybko i dynamicznie, by pozwolić na skuteczne wydobywanie kwasu fulwowego z ziemi w taki sposób, aby sprzedawać go później w przystępnej cenie.
Wiele osób zadaje sobie pytanie – co to jest kwas fulwowy? Dlaczego nigdy o nim nie słyszałem skoro jest tak skuteczny? Okazuje się natomiast, że kwas fulwowy jest stosowany jako lek już od 1970 roku w Stanach Zjednoczonych, w wielu krajach Europy Wschodniej, a także w Azji gdzie niezwykłą popularność zdobył przede wszystkim w leczeniu chorób tarczycy i wspieraniu układu odpornościowego. Na rynki Europy Zachodniej wszedł stosunkowo niedawno i nie jest jeszcze popularny, ale systematycznie zdobywa coraz większe grono zwolenników, gdyż jest niezwykle skuteczny, a przy tym w 100% bezpieczny i naturalny. Nie ma drugiej takiej substancji na całej naszej planecie, która w zaledwie 10 kroplach dziennie uzupełniałaby wszystkie niedobory mineralne w żywym organizmie, jednocześnie detoksykując, alkalizując i odżywiając ciało na poziomie komórkowym. Kwas fulowowy nazywany jest „Cząsteczką Boga”, gdyż nie da się go odtworzyć w laboratorium, a jego właściwości są zachwycające. To kwestia czasu, by stał się popularny na skalę masową, ale musi się to odbyć drogą wzrastania naszej świadomości.
Należy też wziąć pod uwagę fakt, że większość leków i suplementów diety przepisywanych przez lekarzy jest kontrolowana przez duże firmy farmaceutyczne, których celem jest sprzedaż jak największej ilości swoich produktów. Kwas fulwowy to naturalna substancja zawierająca ponad 70 minerałów i witamin idealnie wchłanianych przez organizm ludzki. Może zatem zastąpić kilka, a nawet kilkanaście różnych suplementów diety, co nie jest na rękę wielkiemu przemysłowi farmaceutycznemu. Właściciele koncernów farmaceutycznych nie mają interesu w tym, aby ludzie dowiedzieli się, co to jest kwas fulwowy i jaki ma wpływ na zachowanie zdrowia i witalności człowieka.
Zalety kwasu fulwowego
W jaki sposób spożywać kwas fulwowy?
Kwas fulwowy to produkt w 100% naturalny, dzięki czemu może być spożywany codziennie, przez nieograniczony czas.
Najlepszym sposobem na jego spożycie jest zmieszanie 10 kropel w szklance wody mineralnej pozbawionej chloru i wypicie zaraz po przebudzeniu. Kwas fulwowy zmieszany z wodą to także doskonały napój elektrolitowy – możesz zabrać go na trening i wypić zaraz po wysiłku fizycznym. Sportowcy wyjątkowo cenią sobie kwas fulwowy – nic nie regeneruje lepiej po wysiłku niż izotonik z kwasem fulwowym – bez chemii, w 100% naturalny i uzupełniający niemal natychmiast wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania elektrolity.
Ważne!
Kwas fulwowy należy rozpuszczać w wodzie bez fluoru i chloru. Standardowy filtr usuwa większość chloru – jednak tylko woda destylowana, woda z odwróconej osmozy lub zastosowanie specjalnego filtra może skutecznie wyeliminować fluor! Wysokiej jakości woda butelkowana (każda woda z supermarketu bez fluoru) to najlepsza woda do spożycia i tylko taka powinna być używana do rozcieńczenia kwasu fulwowego.

Czy są jakieś skutki uboczne przyjmowania kwasu fulwowego?
Jako produkt w 100% naturalny, spożywany zgodnie z zaleceniami, nie powoduje żadnych negatywne skutków ubocznych.
Kwas fulwowy nie tylko odżywia każdą z naszych komórek, ale także pomaga poprawić naturalną zdolność organizmu do detoksykacji i eliminacji szkodliwych związków, takich jak metale ciężkie i toksyny. W związku z tym osoby z dużą nadwagą lub z nagromadzonymi toksynami mogą doświadczyć niewielkiego dyskomfortu przez pierwszych kilka dni. Jeśli tak się stanie, sugerujemy zmniejszenie przyjmowanej dawki do poziomu eliminującego objawy, a następnie powolne powracanie do sugerowanej dawki. Nie należy jednak obawiać się tych symptomów – znaczy to tylko, że nasz organizm rozpoczął skuteczną detoksykację i potrzebuje jedynie czasu na powrót do pełnej równowagi.
“Kwas fulwowy stanowi odpowiedź na wzrastający problem obciążeń naszych organizmów zanieczyszczeniami środowiskowymi w XXI wieku, gdyż jego naturalna zdolność do wyprowadzania toksyn z komórek jest nieporównywalna do żadnej innej metody detoksykacji organizmu”
Jak długo należy spożywać kwas fulwowy?

Wszystko zależy od naszego stanu zdrowia i nawyków żywieniowych.
Smutna rzeczywistość jest taka, że, chemikalia, konserwanty, sztuczne barwniki i utwardzacze są częścią naszego życia. Wszystko, co możemy zrobić, to spróbować wyeliminować lub zmniejszyć narażenie na substancje toksyczne i zapewnić sobie odpowiednie odżywianie organizmu. Alkaliczny kwas fulwowy dostarcza wszystkich niezbędnych minerałów i poprawia sprawną detoksykację organizmu oraz reakcję przeciwutleniającą, a także przywraca prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednym z najprostszych sposobów na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji jest dodanie kwasu fulwowego do naszej codziennej diety przez minimum 4-6 miesięcy. Pamiętajmy, że kwas fulwowy jest w 100% naturalnym produktem pochodzenia organicznego i może być spożywane przez nieograniczony czas. To tak jakbyśmy jedli owoce i warzywa uprawiane na żyznej glebie każdego dnia zapewniając sobie odpowiedni poziom tej substancji w organizmie. Jak wiemy, jakość warzyw i owoców w przeciągu ostatnich lat drastycznie spadła, więc warto zadbać o odpowiednią podaż minerałów i witamin samodzielnie. Kwas fulwowy jest w 100% naturalny, tzn. organizm traktuje go jak pokarm i wchłania go niezwykle łatwo i skutecznie.
Jak szybko zobaczę pozytywne rezultaty spożywania kwasu fulwowego?
Konsekwentne stosowanie kwasu fulwowego gwarantuje wiele korzyści krótko- i długoterminowych.
Wkrótce po rozpoczęciu kuracji, wiele osób zauważa naturalne zmiany zachodzące w ich ciałach – przede wszystkim wyższy poziom energii witalnej, głębszy i spokojniejszy sen, poprawę nastroju oraz lepsze i szybsze trawienie. Pamiętajmy, że większość problemów zdrowotnych jest często wynikiem wieloletnich niedoborów żywieniowych, musimy więc być realistami w swoich oczekiwaniach. Współczesny człowiek je pokarm, ale się nie odżywia, skąd początek bierze wiele tzw. chorób cywilizacyjnych. Odzyskiwanie dobrego stanu zdrowia może wymagać czasu i wysiłku, ale tak naprawdę nie mamy innej alternatywy. Rozwiązanie problemu niedoboru składników odżywczych to ciągły proces konsekwentnego i sumiennego odżywiania organizmu. Uważamy, że warto dołożyć wszelkich starań, aby zapewnić swojemu organizmowi prawidłowe odżywianie, którego potrzebuje, aby mógł funkcjonować na najwyższym poziomie i utrzymać optymalny poziom zdrowia. Kwas fulwowy pomaga nam w tym procesie niezwykle skutecznie.

Czy mogę brać Kwas fulwowy razem z lekami na receptę? (Eutyrox, Levothyroxine)

Tak, ale nie bierz ich w tym samym czasie.
Należy odczekać co najmniej 2 godziny pomiędzy kwasem fulwowym, a lekami. Pozwoli to Twojemu ciału przyswoić każdy z nich niezależnie, bez negatywnych skutków. Wielu naszych klientów jest leczonych hormonami kontrolującymi funkcje tarczycy i stosuje lewotyroksynę (Eutyrox itp.) lub inne podobne produkty. Zazwyczaj przyjmują lek na pusty żołądek rano, a dopiero po dwóch godzinach szklankę wody z kwasem fulwowym. Po włączeniu kwasu fulwowego do diety zalecamy konsultacje ze swoim lekarzem i częstsze badania poziomów hormonów tarczycy. Doświadczenie naszych klientów pokazuje, że po suplementacji kwasem fulwowym często niezbędne jest ustalenie nowej dawki leków (zazwyczaj jej zmniejszenie) co może wiązać się z wysyceniem organizmu podstawowymi minerałami mającymy wpływ na funkcjonowanie tarczycy.
Co to jest kwas fulwowy?
Cierpisz na jedną z tych chorób?
Kwas fulwowy - nowy lider w dziedzinie naturalnych suplementów diety.
Kwas fulwowy uznano za jeden z najważniejszych cudów związanych z naturalnym zachowaniem zdrowia.
Jest to kwas powstający w bardzo małych ilościach w wyniku działania milionów mikroorganizmów na rozkładającą się materię roślinną w środowisku glebowym z odpowiednią ilością tlenu. Kwasy fulwowe zawierają dużą ilość naturalnych biochemikaliów, naładowane są przeciwutleniaczami, czyli tzw. zmiataczami wolnych rodników, a także nadtlenkami dysmutazy (“SOD”), składnikami odżywczymi , enzymami, fitohormonami, aminokwasami, naturalnymi antybiotykami, środkami przeciwwirusowymi i grzybobójczymi. Ma niską masę cząsteczkową i jest biologicznie bardzo aktywny – ma potrzebę i zdolność do łatwego wiązania minerałów i pierwiastków w swojej strukturze cząsteczkowej, powodując ich rozpuszczanie. Kwas fulwowy z naszych złóż w Stanach Zjednoczonych zawiera ponad 70 minerałów i pierwiastków śladowych rozpuszczonych w kompleksach molekularnych. Są one w swojej naturalnej formie wręcz idealne do wchłaniania i interakcji z żywymi komórkami.

W 100% naturalny kompleks mineralno-witaminowy

Kwas fulwowy nie może być syntetyzowany w laboratoriach ze względu na jego niezwykle złożony charakter. To naturalna substancja, która powstaje tylko w wyniku wyjątkowego i jedynego w swoim rodzaju cyklu rozkładu żywej materii w przyrodzie. Człowiek nie jest w stanie go powtórzyć, może jedynie dbać o swoje środowisko, tak aby gleba zawsze była żyzna czyli miała dostatecznie dużo kwasu fulwowego, minerałów i witamin. Jest to bowiem podstawa życia na naszej planecie o czym często zapominają najwięksi przedsiębiorcy i producenci żywności na świecie. Powinniśmy wspierać wiedzę na temat niesamowitych właściwości kwasu fulwowego pamiętając jednocześnie, że jest to substancja naturalna tzn. nie może być opatentowana przez żadną firmę farmaceutyczną. Nikt z wielkich graczy na rynku medykamentów nie ma zatem interesu w tym, aby stawała się ona popularna na szeroką skalę. Kwas fulwowy pomaga zachować doskonałą kondycję ciała i zdrowie, zapobiegając w ten sposób chorobom, a to właśnie na nich zarabiają producenci leków.
Poprawia transport i wchłanianie składników odżywczych.
Oprócz tego, że kwas fulwowy ma 99% współczynnik wchłaniania, jego skład molekularny umożliwia także transport innych związków i ich przenikanie przez ściany komórkowe (w tym wszystkich rodzajów składników odżywczych i witamin spożywanych w ciągu dnia w diecie). Co więcej, minerały takie jak żelazo, które ze względu na swoją masę cząsteczkową nie są zbyt mobilne, dzięki kwasowi fulwowemu są bardzo łatwo transportowane poprzez struktury naszego organizmu i dostają się dokładnie tam, gdzie najbardziej ich potrzebujemy. Kwasy fulwowe rozpuszczają i transportują również witaminy, koenzymy, auksyny, hormony i naturalne antybiotyki.
Pozwala również minerałom na regenerację i wydłuża czas pozostawania składników odżywczych w organizmie. Kwas fulwowy pomaga zrównoważyć i ożywić życie komórkowe. Jego właściwości biologiczne działają poprzez przenikanie przez ściany komórkowe i w ten sposób rozpoczyna się proces leczenia i odbudowy. Działając jako “oczyszczacz” wolnych rodników, Alkalina dostarcza ważnych elektrolitów poprzez katalizowanie reakcji enzymatycznych, zwiększanie asymilacji, stymulowanie metabolizmu i przekształcanie minerałów nieorganicznych w organicznie złożone minerały. Metalowe kompleksy organiczne kwasu fulwowego mają niską masę cząsteczkową i dlatego są zdolne do wysokiego stopnia przenikania do komórek. Kompleksy i chelaty kwasu fulwowego mogą łatwo przechodzić przez półprzepuszczalne membrany, takie jak ściany komórkowe. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że ustalono również, że kwasy fulwowe nie tylko mają zdolność do transportu składników odżywczych przez błony komórkowe, ale także zdolność do uwrażliwiania błon komórkowych, zwiększając stopień absorpcji tych membran. Wiemy to wszystko dzięki naukowcom ze Stanów Zjednoczonych, Chin i Japonii, którzy już dawno zadali sobie pytanie – co to jest kwas fulwowy? Jak powstaje? Jakie ma właściwości i jak wpływa na ludzki organizm. U dołu strony zobaczysz najbardziej popularne publikacje dotyczące tych zagadnień.

Kwas fulwowy jest w 100% naturalny i nie został zmieniony czy chemicznie zakonserwowany.
System ekstrakcji i kontrola jakości
Co to jest kwas fulwowy? Kwas fulwowy jest jedyną w swoim rodzaju substancją występującą w próchnicy, wysoce odżywczej warstwie gleby, która żywi rośliny i zapewnia, że rosną one silne i zdrowe. Jest ona tworzony w bardzo małych ilościach przez miliony żywych mikroorganizmów, które pracują nad rozkładem materii roślinnej. Najlepsze złoża kwasu fulwowego pochodzą z Ameryki. Nasze złoże powstało ponad 30 milionów lat temu, na terenie dzisiejszych Stanów Zjednoczonych, z ogromnych prehistorycznych roślin, które przekształciły się w bogatą próchnicę w wyniku niezliczonych cykli życiowych. To właśnie w tej warstwie znajduje się bogate źródło kwasów fulwowych.
Nasza kopalnia jest unikalna na skalę światową ze względu na swoją niezwykłą strukturę. Występują w niej dwie różne warstwy gleby: górna składająca się z materii organicznej pochodzenia lądowego i dolna pochodzenia oceanicznego – co zapewnia niezwykłe bogactwo minerałów niespotykanych w innych miejscach na ziemi. Nasze złoża to skoncentrowana odmiana organicznych cząsteczek kwasów humusowych i fulwowych o niezwykłych właściwościach, które zadziwiają naukowców na całym świecie.
Pod względem geologicznym, kwas fulwowy ma naturę przyciągania wszystkich rodzajów niezbędnych minerałów z ziemi, w tym przeciwutleniaczy, składników odżywczych, enzymów i aminokwasów, dzięki czemu są one dostępne do wchłaniania przez każdy żywy organizm. Jego struktura jest tak bogata i złożona, że nie został jeszcze zsyntetyzowany w żadnym laboratorium.
Kopalnia położona jest na terenach leśnych o ograniczonym dostępie i nietkniętych przemysłem. Gwarantujemy, że chemikalia nigdy nie były stosowane ani używane na tej ziemi. W procesie ekstrakcji nie stosuje się materiałów wybuchowych ani dużych koparek. Nasz produkt posiada opatentowaną metodologię ekstrakcji, która wykorzystuje dwuwarstwowy system odwróconej osmozy oczyszczonej wody z pojemnikami ze stali nierdzewnej i HDPE.
W trakcie całego procesu, od ekstrakcji do uszczelniania butelek, przeprowadzane są ścisłe kontrole i kompletne procesy gwarantujące konsystencję i rozpuszczalność produktu. Każda partia produktu podlega również ścisłej kontroli w naszych laboratoriach w Holandii, a dopiero później jest udostępniana do sprzedaży w Polsce. Marka Czarne z Natury jest pionierem najwyższej jakości kwasu fulwowego w Polsce w takim stężeniu.
Co to jest kwas fulwowy? Jakie ma zalety? Odpowiedzi znajdziesz w publikacjach naukowych!
, Tien-Shang Huang, Fung-Jou Lu, Chang-Wu Tsai, IJ Chopra, Journal of Endocrinological Investigation, November 1994, Volume 17, Issue 10, pp 787-791
, Biamonte, Michael, DN, CCN; The New York Center for Clinical Nutrition, Manhattan. Balch, James F., MD, y Phyllis A, Prescription for Nutritional Healing, segunda edición, 1997; Avery Publishing Group
Renate Klocking, Bjorn Helbig, Biopolímeros para aplicaciones médicas y farmacéuticas, 2005, WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim, ISBN: 3-527-31154-8
, Jiang Fei and Qian Shihui, Chinese Wild Plant Resources, May 2009
A Mini Review, CEJ van Rensburg, Phytotherapy Research, Volume 29, Issue 6, June 2015, Strony 791-795.
Senesi N. (1990) Analytion Chimica Acts, 232, 51-75. Amsterdam, The Netherlands: Elaevier.
Senesi, N., Chen, Y., & Schnitzer, M. (1977b). The role of humic acids in extracellular electron transport and chemical determination of pH in natural waters. Soil Biology and Biochemistry, 9, 397-403.
Ong, H.L., Swanson, V.D., & Bisque, R.E. (1970) Natural organic acids as agents of chemical weathering (130-170). U.S. Geological Survey Professional Paper 700 C. Washington, DC: U.S. Geological Survey.
Christman, R.F., & Gjessing, E.T. (1983). Aquatic and terrestrial humic materials. The Butterworth Grove, Kent, England: Ann Arbor Science. Also: Prakish, A. (1971). Terrigenous organic matter and coastal phytoplankton fertility. In J.D. Costlow (Ed.), Fertility of the sea, 2, 351-368. (Proceedings of an International Symposium on Fertility of the Sea, Seo Paulo, Brazil, London, and New York: Gordon and Breach Science).
Khristeva, L.A., Luk’Yaneko, M.V. (1962). Papel de las sustancias fisiológicamente activas en los ácidos húmicos del suelo, los betunes y las vitaminas B, C, P-PA y D en la vida de las plantas y su reposición. Soviet Soil Sciences, 10, 1137-1141.
Rashid, M.A. (1985). Geochemistry of Marine Humic Substances. New York: Springer-Verlag.
Kononova, M.M. (1966). Soil organic matter. Elmsford, NY: Pergamon.
Absorción de oxígeno
Syltie, P.W. (1985). Effects of very small amounts of highly active biological substances on plant growth. Biological Agriculture and Horticultures, 2, 245-269, and Research reports and studies, Appropriate Technology Ltd. Dallas, TX: Murray Sinks II of ATL (Publisher).
Absorción de oxígeno
Christman, R.F., & Gjessing. E.T. (1983). Aquatic and terrestrial humic materials. The Butterworth Grove, Kent, England: Ann Arbor Science. Also: Prakash, A. (1961). Terrigenous organic matter and coastal phytoplankton fertility. In J.D. Costlow (Ed), Fertility of the sea, 2, 351-368. (Proceedings of an International Symposium on Fertility of the Sea, Seo Paulo, Brazil, London, and New York: Gordon and Breach Science).