UWAGA!!! AKTUALNY TERMIN REALIZACJI ZAMÓWIEŃ TO 06.05.2024. 

1. Co to jest kwas fulwowy?

Wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, pochodzi z Ziemi.

Kwas fulwowy to w 100% naturalny, organiczny związek chemiczny występujący w próchnicy – wysoce odżywczej warstwie gleby. Stanowi istotny element systemu transportu składników odżywczych z ziemi bezpośrednio do roślin i dalej do kolejnych organizmów w naturalnym łańcuchu pokarmowym.

Odpowiada za odżywienie komórkowe organizmów żywych – ich prawidłowy wzrost, siłę i odporność na czynniki zewnętrzne. Działa niczym magnes – jedna cząsteczka kwasu fulwowego ma zdolność przyciągnięcia do siebie kilkudziesięciu innych cząsteczek minerałów i pierwiastków śladowych. W ten sposób powstaje bogaty, aktywny biologicznie i w 100% naturalny kompleks odżywczy!

Model struktury kwasu fulwowego

Rys. Michał Sobkowski 

CIEKAWOSTKA: Związek kwasu fulwowego jest w stanie transportować składniki odżywcze przekraczające nawet 70 razy jego własną masę.

1.1 Cudowna cząsteczka natury

Kwas fulwowy to jeden z najważniejszych związków chemicznych występujących na naszej Planecie. Jego udział w procesie odżywiania i detoksykacji komórkowej jest kluczowy i niezbędny dla każdego żywego organizmu. Dlatego w świecie nauki nazywany jest „cudowną cząsteczką natury”. Od lat naukowcy próbują w pełni odkryć jego wpływ na organizm człowieka. Dotychczasowe badania naukowe nad zastosowaniem kwasu fulwowego w leczeniu wielu schorzeń dają imponujące wyniki. A środowisko medyczne i naukowe jeszcze nie powiedziało ostatniego słowa – badania nad właściwościami tej niesamowitej substancji wciąż trwają.

1.2 Dlaczego dieta bogata w rośliny jest tak cenna dla zdrowia i co ma z tym wspólnego kwas fulwowy?

Kwas fulwowy znajdziesz wszędzie tam, gdzie występują rośliny. Jest on głównym składnikiem ich odżywiania – „nośnikiem” niezbędnych składników odżywczych z gleby. To od jego ilości w podłożu zależy wartość odżywcza roślin, w tym tych spożywanych przez organizmy żywe.

Na pewno całe życie słyszałeś, jak zdrowe są warzywa i owoce. Lekarze i dietetycy głośno zachęcają do ich codziennego spożywania. Dlaczego? Ich niesamowite właściwości prozdrowotne wynikają bezpośrednio z obecności kwasu fulwowego w ich strukturze. To właśnie kwas fulwowy jest odpowiedzialny za transport i utrzymywanie składników odżywczych w roślinach.

Spożywając produkty pochodzenia roślinnego, np. warzywa i owoce, spożywasz również kwas fulwowy, który się w nich znajduje. Co ciekawe, kwas fulwowy w organizmie zwierząt i ludzi zachowuje się nieco inaczej niż w roślinie. Jego rola w organizmach żywych od dekad fascynuje świat naukowy. Spełnia on dwojaką funkcję – zarówno odżywia organizm, jak i oczyszcza go z toksyn i szkodliwych złogów.

1.3 Rozwój cywilizacyjny a kwas fulwowy

Niestety, wraz ze wzmożoną globalną konsumpcją i ogromnym rozwojem przemysłu masowej produkcji żywności, minerały w glebie zanikają, a w związku z tym jakość żywności drastycznie spada. Obecnie ilość kwasu fulwowego w oferowanych nam produktach spożywczych jest dużo niższa. Wyjałowione gleby oraz chemiczne ingerowanie w produkcję pożywienia z każdym dniem pozbawia ludzkość tak ważnego dla organizmu naturalnego składnika. Dlatego, mimo prowadzenia zdrowego trybu życia i racjonalnego odżywiania, możesz nadal borykać się z niedoborami witamin i składników odżywczych.

Nie oznacza to jednak, że rośliny nie są już ważnym elementem codziennej diety! Choć ilość kwasu fulwowego w nich zawarta jest dużo niższa, nadal posiadają one niezliczenie wiele prozdrowotnych właściwości, płynących również z jego obecności. A brakującą ilość kwasu fulwowego możesz zastąpić jego bezpośrednią suplementacją 😉

1.4 Cichy bohater każdej żywej komórki

Po dostaniu się do organizmu żywego kwas fulwowy kieruje się bezpośrednio do komórki. Przenikając przez błonę komórkową, przynosi ze sobą cały ładunek odżywczy minerałów, aminokwasów i innych pierwiastków śladowych i zostawia go w jej wnętrzu. Natomiast opuszczając komórkę, przyjmuje rolę chelatu. Oznacza to, że przyciąga do siebie to, czego komórka nie potrzebuje – oksydanty, zanieczyszczenia, toksyny, efekty przemiany materii czy zalegające metale ciężkie. Następnie, po około 24 godzinach, kwas fulwowy (wraz z przyciągniętymi uprzednio do siebie toksynami), opuszcza organizm podczas procesu wydalania, wracając… z powrotem do gleby.

Kwas fulwowy wraz z naturalnym kompleksem minerałów, aminokwasów, pierwiastków śladowych i innych fitoskładników jest rozpoznawany przez organizm ludzki jako pokarm, co gwarantuje skuteczne odżywianie na poziomie komórkowym.

2. Gdzie szukać kwasu fulwowego?

Kwas fulwowy towarzyszy człowiekowi niemal na każdym kroku

Kwas fulwowy znajduje się tam, gdzie występują naturalne procesy naturalnego rozkładu materii organicznej – czyli przede wszystkim w glebie. Oznacza to, że znajdziesz go w lasach, ogrodach, na polach, łąkach, a nawet w swoim ogródku – dosłownie wszędzie! Ale to nie wszystko. Kwas fulwowy występuje również w każdym naturalnym zbiorniku wodnym. Szczególnie cenione właściwości prozdrowotne posiada esencja kwasu fulwowego pochodzenia oceanicznego.

Jednak sam proces powstawania kwasu fulwowego trwa wiele tysięcy, a nawet milionów lat. Najpierw, dzięki pomocy tysięcy mikroorganizmów, materia organiczna rozkłada się w glebie na bardzo drobne komponenty. W ten sposób, z biegiem czasu, tworzy się nowa, niezwykle bogata w składniki mineralne warstwa ziemi. Nazywamy ją próchnicą. Jej zadaniem jest odżywienie kiełkującej, a następnie wzrastającej w niej rośliny. Aby proces odżywiania rośliny przebiegał bez zarzutu, w próchnicy zawiązuje się bogata frakcja kwasów humusowych w tym kwasów fulwowych – „pomocników” w transporcie składników odżywczych do komórek.

2.1 Co wspólnego ma kwas fulwowy z leonardytem i… węglem?

Rozkładająca się w glebie materia organiczna, w której powstaje kwas fulwowy, wraz z upływem czasu przechodzi naturalny proces przemiany strukturalnej. Będąc uwięziona pod nawarstwiającymi się nad nią masami ziemi, pod wpływem nacisku zostaje wystawiona na wysokie ciśnienie oraz temperaturę. Skutkuje to postępującymi zmianami w jej strukturze. Pierwsza postać, jaką przyjmuje to dobrze znany nam wszystkim torf. Później, torf przybiera postać leonardytu lub… węgla brunatnego!

Jak wiadomo, węgiel znalazł zastosowanie w gospodarce i przez wiele lat stanowił podstawę przemysłu we współczesnym świecie. Ale nie tylko… Zawarty w nim kwas fulwowy był również bardzo ważnym elementem gospodarki, szczególnie w branży rolniczej. Zdając sobie sprawę z ogromnych właściwości kwasu fulwowego w kwestii nawożenia gleby, postanowiono nauczyć się go pozyskiwać.

Dlatego rozpoczęto proces odwracania naturalnego cyklu przeobrażania się materii organicznej w węgiel i leonardyt, by móc wyizolować z nich cenne kompleksy minerałów fulwowych. I tak oto zaczęto na szeroką skalę na całym świecie odzyskiwać kwas fulwowy z dziewiczych złóż węgla brunatnego, lub z leonardytu. Jest tym samym dostępny w sprzedaży pod postacią wodnych roztworów z kompleksem składników odżywczych.

Niestety, odwracanie procesów geologicznych zawsze wiąże się z wypracowaniem odpowiedniej technologii, która byłaby w stanie zdekomponować naturalną strukturę węgla. Taki efekt jest możliwy do osiągnięcia tylko za pomocą wysokiej temperatury lub odpowiednich procesów chemicznych. Badania niezależnych laboratoriów pokazują, że w tego typu wyciągach procentowy udział kwasu fulwowego jest znacznie mniejszy, niż w tych pozyskiwanych bezpośrednio z rozłożonej materii organicznej, która nie zdążyła jeszcze przekształcić się w inne formy.

Dotyczy to również składników odżywczych… Związki organiczne kwasu fulwowego z dziewiczych i nieskażonych przemysłem złóż materii organicznej są nieporównywalnie bardziej aktywne biologicznie. Kompleksy materii organicznej zachowują swoje pełne właściwości tylko w tego typu złożach, ponieważ są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę oraz ingerencję chemiczną w ich strukturę. Dlatego to właśnie ekologiczne eksploatowane złoża stały się najbardziej wartościowymi skarbcami tej życiodajnej esencji!

2.2 Bezpieczeństwo a źródło pochodzenia kwasu fulwowego

Źródło kwasu fulwowego ma znaczenie!

Kwas fulwowy to naturalna substancja z ziemi o niezwykłych właściwościach. Polegają one na przyciąganiu do siebie innych cząsteczek bezpośrednio ze swojego otoczenia. W związku z tym, w kwestii bezpieczeństwa spożywania produktów na bazie kwasu fulwowego, bardzo istotna jest kwestia jego pochodzenia.

W produktach Czarne z Natury jakość kwasu fulwowego stawiamy na pierwszym miejscu. Naszym partnerem jest wyjątkowa na skalę światową kopalnia rozłożonej materii organicznej zlokalizowana w Stanach Zjednoczonych. Odkryte w latach 60-tych złoże okazało się niezwykle zasobnym, naturalnym skarbcem kwasu fulwowego. To ogromny, naturalny rezerwuar rozłożonej materii organicznej datowanej na ponad 30 milionów lat. Składa się z dwóch warstw: górnej (lądowej) i dolnej (oceanicznej). Warstwa dolna powstawała przez około 33,9 miliona lat, formowana przez ocean regularnie wdzierający się do środka masy lądowej. Proces ten przyczynił się do stworzenia unikalnego składu osadu. Zawiera on składniki organiczne pochodzące zarówno ze słodkiej, jak i ze słonej wody.

Wyekstrahowane przez kopalnie minerały śladowe i kwasy organiczne pochodzą z połączenia warstwy lądowej oraz oceanicznej, co stanowi niezwykłą kompozycję przeróżnych składników odżywczych – minerałów, aminokwasów, flawonoidów, fitosteroli oraz innych pierwiastków śladowych i aktywnych biologicznie fitozwiązków.

Złoże MINERAL LOGIC znajduje się na czystych, nieskażonych przemysłem terenach na południu Stanów Zjednoczonych. To bezkresny obszar, na którym nigdy nie powstała żadna fabryka, nie ma też aglomeracji miejskich, co gwarantuje brak w glebie niebezpiecznych chemikaliów. Samo wydobywanie materiału odbywa się bez użycia ciężkiego sprzętu paliwowego, czy materiałów wybuchowych. To w pełni ekologiczny proces, który wykonywany jest za pomocą najnowocześniejszych urządzeń napędzanych energią elektryczną. Przygotowanie jednej partii produktów zajmuje około 2 lat – materiał jest starannie filtrowany i oczyszczany wodą z odwróconej osmozy. Dzięki temu można wydobyć ze złoża całą esencję kwasu fulwowego, bez konieczności używania wysokiej temperatury czy środków chemicznych.

Sprawia to, że kopalnia MINERAL LOGIC zdecydowanie wyróżnia się na tle innych!

“Bezpośrednio z wyjątkowego złoża materii organicznej, której wiek określiliśmy na 30 milionów lat, wydobywamy unikatowe na skalę światową esencję – zawierają bowiem nie tylko ogromny, procentowy udział samego kwasu fulwowego, ale też mnóstwo składników odżywczych – minerałów, przeciwutleniaczy, aminokwasów, enzymów i innych, przeróżnych fitozwiązków, pochodzenia zarówno lądowego jak i oceanicznego. Struktura naszego kwasu fulwowego jest tak bogata i złożona, że nie da się go odtworzyć w żadnym laboratorium. Złoże eksploatujemy w zrównoważony i ekologiczny sposób, tak, aby nie stracić cennych właściwości tej wyjątkowej esencji. Przygotowanie jednej partii surowca zajmuje nam tym samym 2 lata. ”

Andrew Bruex, CEO

Mineral Logic LCC

Dotrzymujemy obietnicy najwyższej jakości

Komplet badań dla każdej partii produktów

Zobacz badania

3. Nasza kopalnia jest wpisana na listę akredytowanych przez FDA producentów żywności i leków

Jakość naszego produktu potwierdzają certyfikaty uznawane zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i na całym świecie.

Uzyskanie akredytacji FDA wiąże się z wieloma kontrolami dowodzącymi bezpieczeństwa produkcji żywności i leków. Podczas procesu weryfikacyjnego FDA sprawdza zgodność informacji dotyczących zakładów, procesów i materiałów użytych w produkcji, przetwarzania, pakowania i przechowywaniu produktu. Dodatkowo, w zakładach producenta przeprowadzana jest inspekcja pod kątem stosowania się do prawidłowych procedur.

Akredytacja zakładu wydana przez FDA to potwierdzenie, że jakość naszego produktu jest na najwyższym poziomie. Agencja FDA stosuje bardzo rygorystyczne przepisy i szczegółowe wymogi dotyczące zezwoleń na dopuszczenie produktów spożywczych i medycznych do obrotu. Skupia się przede wszystkim na bezpieczeństwie, tak aby artykuły dopuszczone do stosowania przez konsumentów nie zagrażały zdrowiu oraz były szczegółowo opisane pod kątem wpływu na człowieka.

Wysokie wymagania agencji sprawiają, że Certyfikat FDA jest uznawany międzynarodowo jako dowód wysokiej jakości, bezpieczeństwa i standardów pod każdym względem.

3.1 Vademecum

  • Kwas fulwowy to jeden z najważniejszych związków chemicznych występujących na naszej Planecie. Jego udział w procesie odżywiania i detoksykacji komórkowej jest kluczowy i niezbędny dla każdego żywego organizmu.
  • Spełnia dwojaką funkcję – zarówno odżywia organizm, jak i oczyszcza go z toksyn i szkodliwych złogów
  • Nasz kwas fulwowy to esencja wydobywana ze zdecydowanie jednego z najlepszych źródeł na świecie.
  • Pochodzi bezpośrednio z materii organicznej, a nie z węgla
  • Posiada niezwykłą kompozycję – znajdują się w niej odżywcze komponenty zarówno z rozłożonej materii organicznej pochodzenia lądowego jak i oceanicznego.
  • Każda partia posiada komplet badań laboratoryjnych
  • Nasza kopalnia może poszczycić się uznawaną na całym świecie  akredytacją FDA.

4. Co zyskujesz suplementując kwas fulwowy?

Kwas fulwowy jest w 100% naturalną substancją, która działa jako potężny system transportu składników odżywczych, witamin, enzymów i innych suplementów bezpośrednio do komórek. Działa jak magnes – jedna jego cząsteczka ma zdolność transportu ponad 70 różnych minerałów!

Kwas fulwowy możemy znaleźć w każdej roślinie – spożywamy go codziennie w warzywach, owocach czy ziołach gwarantując sobie wysoką przyswajalność niezbędnych do życia składników odżywczych. Nie jest jednak żadną tajemnicą, że w dzisiejszych czasach masowa produkcja żywności doprowadziła do wyjałowienia gleby i tej życiodajnej substancji jest w roślinach coraz mniej. Człowiek boryka się z niedoborami podstawowych witamin i minerałów mimo zdrowego trybu życia i racjonalnego odżywiania.
Alcalina to koncentrat kwasu fulwowego wydobywanego z najczystszych i nieskażonych przemysłem terenów w Stanach Zjednoczonych. Nasz kwas fulwowy to wyciąg z pradawnych, prehistorycznych drzew i roślin, które pokrywały Ziemię ponad 30 milionów lat temu!
To doskonałe źródło minerałów, kwasów organicznych, witamin i enzymów, które nasz organizm rozpoznaje jako pożywienie i przyswaja w 100%!

Kwas fulwowy nazywany jest przez biologów „cudowną cząsteczką natury” – jest nie do podrobienia w żadnym laboratorium i od początków istnienia naszej Planety gwarantuje życie każdej żywej komórce organizmów roślinnych i zwierzęcych – w tym nas – ludzi. Jest potężnym antyoksydantem, „wymiataczem” wolnych rodników, co przekłada się na długie zachowanie młodości i urody. Usuwa też z organizmu zanieczyszczenia i metale ciężkie, co wciąż stanowi obiekt badań w najlepszych ośrodkach naukowych na całym świecie.
Marka Czarne z Natury prezentuje produkt doskonały w swojej jakości, maksymalnie skoncentrowany i dostarczający organizmowi dokładnie to czego potrzebuje w tylko 8 kroplach, (0,48 ml) dziennie.
Zwiększona energia, lepsze wchłanianie składników odżywczych, rozwój zdrowia mózgu, lepsze trawienie i odmłodzone tkanki skóry – to tylko niektóre z pozytywnych skutków, jakie Alcalina ma na organizm ludzki.

5. Na czym dokładnie polega jego działanie?

Główną funkcją kwasu fulwowego jest odżywienie każdej komórki naszego organizmu, poprzez dostarczenie jej ponad 70 minerałów, elektrolitów, kwasów organicznych i innych pierwiastków śladowych.

Dzięki temu poziom energii i witalność organizmu znacznie wzrasta już w ciągu kilku pierwszych dni od jego przyjmowania. Kwas fulwowy jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i nie ma innej substancji, która usuwa toksyny, metale ciężkie i patogeny z organów naszego organizmu tak łatwo, szybko oraz skutecznie. Codzienne stosowanie kwasu fulwowego uaktywnia proces regeneracji komórek dostarczając im wszystkiego, czego potrzebują do rozpoczęcia procesu naprawy i odmładzania. Ponadto osoby cierpiące na choroby takie jak niedoczynność tarczycy, cukrzyca oraz przewlekłe problemy trawienne czy jelitowe, takie jak kandydoza lub syndrom drażliwego jelita, odczuwają znaczną poprawę samopoczucia już od pierwszych dni od włączenia do diety kwasu fulwowego.

6. Dlaczego powinniśmy spożywać kwas fulwowy?

Spożywanie kwasu fulwowego to gwarancja zachowania zdrowia i witalności w sposób naturalny i bezpieczny.

Nie jest tajemnicą, że w ostatnich dziesięcioleciach wraz ze wzmożoną globalną konsumpcją i ogromnym rozwojem przemysłu, minerały w glebie zanikały, a w związku z tym jakość naszej żywności drastycznie spadła. Dlatego właśnie wiele osób cierpi na niedobór minerałów, nawet jeśli prowadzą zdrowy tryb życia. Polecamy absolutnie każdemu włączenie do codziennej rutyny szklankę wody z kwasem fulwowym, nawet tym, którzy nie odczuwają żadnych dolegliwości, a po prostu chcieliby doprowadzić swój organizm do jego jak najlepszej kondycji!

Przywracając odpowiedni balans naszemu ciału automatycznie jesteśmy pełni energii i witalności. Każdy, kto korzysta z tego fantastycznego produktu natury, zauważy również proces regeneracji komórek, który zachodzi niemal automatycznie. Poprawia się nasza kondycja i wydolność organizmu, skóra jest idealnie nawilżona, a my wyglądamy i czujemy się znacznie młodziej! Organizm pozbywa się trujących toksyn i odpadów przemiany materii znacznie szybciej, dzięki czemu zyskuje czas i energię na procesy naprawcze i regeneracyjne. Wiele osób zauważa to w swoim wyglądzie zewnętrznym – włosy i paznokcie stają się silniejsze i szybciej rosną, skóra jest grubsza i gęściejsza, znikają drobne zmarszczki mimiczne, lepiej i szybciej trawimy, przez co łatwiej nam utrzymać prawidłową masę ciała. Przeczytaj więcej o tej niezwykłej substancji, a dowiesz się, dlaczego warto pić codziennie kwas fulwowy!

7. Zalety kwasu fulwowego

NATURALNY KOMPLEKS MINERAŁÓW I WITAMIN

Kwas fulwowy to przede wszystkim doskonały i naturalny skład. Dzienna porcja dostarcza ponad 70 niezbędnych minerałów śladowych oraz aminokwasów, elektrolitów i innych pierwiastków, które nasz organizm przyswaja w 100%. Każda komórka naszego ciała dostaje dokładnie to czego potrzebuje do życia.

PRZYWRACA PRAWIDŁOWE PH ORGANIZMU

Nasz kwas fulwowy to substancja silnie alkalizująca. Ma wysokie pH (11) dzięki swojemu pochodzeniu (głównie z rozłożonej materii organicznej pochodzenia oceanicznego). Jego regularne spożywanie przywraca ciału balans, przez co wszystkie organy pracują lepiej i wydajniej, a patogeny żyjące w kwaśnym środowisku nie mają szans na rozwój.

ODNOWA NA POZIOMIE KOMÓRKOWYM

Kwas fulwowy bierze czynny udział w procesie naprawy, regeneracji i odnowy komórkowej. Jego regularne spożywanie widocznie poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Pozwala zachować młodzieńczy wygląd i witalność.

WSPIERA ORGANIZM W WALCE Z CHOROBĄ

Pobudza system immunologiczny do pracy, przez co łatwiej i szybciej pozbywamy się chorób. Wspomaga organizm także chorobach przewlekłych jak np. niedoczynność tarczycy czy zespół jelita drażliwego. Bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny regulując pracę wszystkich organów. Odżywia i oczyszcza organizm szybciej niż jakikolwiek inny suplement diety.

ELIMINUJE GRZYBY, PLEŚNIE I PASOŻYTY

Kwas fulwowy w Alcalinie dzięki swojemu wysokiemu pH, skutecznie niweluje przerost drożdżaków, grzybów i pleśni w organizmie. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej dostarczając jednocześnie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i niwelując toksyny. To wszystko razem sprawia, że organizm jest nawodniony, oczyszczony i dotleniony – w takich warunkach żaden patogen nie jest w stanie przeżyć.

NATURALNY NAPÓJ IZOTONICZNY

Kwas fulwowy to jeden z najlepszych, naturalnych izotoników znany człowiekowi. Bez cukru, chemii, sztucznych dodatków, barwników i konserwantów. Idealny po wysiłku fizycznym – w parę chwil wyrównuje poziom elektrolitów w organizmie. Jest też naturalnym antyoksydantem- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, co jest ważne szczególnie dla wyczynowych sportowców.

LEPSZE WCHŁANIANIE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Z DIETY

Nie tylko zawiera w sobie cały kompleks niezbędnych minerałów i witamin, ale także pomaga w sprawnym transporcie innych składników odżywczych z naszej diety. Jedna cząsteczka kwasu fulwowego działa jak magnes i ma siłę przyciągania nawet 70 innych cząsteczek, które transportuje bezpośrednio do wszystkich żywych komórek organizmu.

OCZYSZCZANIE ORGANIZMU Z TOKSYN I METALI CIĘŻKICH

Kwas fulwowy transportuje składniki odżywcze bezpośrednio do komórki przenikając przez jej błonę, a w drodze powrotnej wyprowadza z niej szkodliwe substancje – produkty przemiany materii, toksyny, metale ciężkie, a także oksydanty. Szybko i skutecznie.

POPRAWIA TRAWIENIE

Kwas fulwowy przywraca odpowiednie pH organizmu. Dostarcza też niezbędnych minerałów, przez co poprawia się kwasowość żołądka przy jednocześnie zasadowym odczynie krwi. Rezultatem tego jest lepsze i szybsze trawienie, sprawna produkcja enzymów trawiennych oraz bogata flora bakteryjna w całym przewodzie pokarmowym.

Kwas fulwowy poprawia transport i wchłanianie składników odżywczych.

Oprócz tego, że kwas fulwowy ma 99% współczynnik wchłaniania, jego skład molekularny umożliwia także transport innych związków i ich przenikanie przez ściany komórkowe (w tym wszystkich rodzajów składników odżywczych i witamin spożywanych w ciągu dnia w diecie). Co więcej, minerały takie jak żelazo, które ze względu na swoją masę cząsteczkową nie są zbyt mobilne, dzięki kwasowi fulwowemu są bardzo łatwo transportowane poprzez struktury naszego organizmu i dostają się dokładnie tam, gdzie najbardziej ich potrzebujemy. Kwasy fulwowe rozpuszczają i transportują również witaminy, koenzymy, auksyny, hormony i naturalne antybiotyki.

Pozwala również minerałom na regenerację i wydłuża czas pozostawania składników odżywczych w organizmie. Kwas fulwowy pomaga zrównoważyć i ożywić życie komórkowe. Jego właściwości biologiczne działają poprzez przenikanie przez ściany komórkowe i w ten sposób rozpoczyna się proces leczenia i odbudowy. Działając jako „oczyszczacz” wolnych rodników, Alcalina dostarcza ważnych elektrolitów poprzez katalizowanie reakcji enzymatycznych, zwiększanie asymilacji, stymulowanie metabolizmu i przekształcanie minerałów nieorganicznych w organicznie złożone minerały. Metalowe kompleksy organiczne kwasu fulwowego mają niską masę cząsteczkową i dlatego są zdolne do wysokiego stopnia przenikania do komórek. Kompleksy i chelaty kwasu fulwowego mogą łatwo przechodzić przez półprzepuszczalne membrany, takie jak ściany komórkowe. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że ustalono również, że kwasy fulwowe nie tylko mają zdolność do transportu składników odżywczych przez błony komórkowe, ale także zdolność do uwrażliwiania błon komórkowych, zwiększając stopień absorpcji tych membran. Wiemy to wszystko dzięki naukowcom ze Stanów Zjednoczonych, Chin i Japonii, którzy już dawno rozpoczęli badania nad tym co to jest kwas fulwowy, jak powstaje i jak wpływa na ludzki organizm.

8. W jaki sposób spożywać kwas fulwowy?

Kwas fulwowy to produkt w 100% naturalny, dzięki czemu może być spożywany codziennie, przez nieograniczony czas.

Najlepszym sposobem na jego spożycie jest zmieszanie 8 kropli (0, 48 ml) w szklance wody mineralnej pozbawionej chloru i wypicie zaraz po przebudzeniu. Kwas fulwowy zmieszany z wodą to także doskonały napój elektrolitowy – możesz zabrać go na trening i wypić zaraz po wysiłku fizycznym. Sportowcy wyjątkowo cenią sobie kwas fulwowy – nic nie regeneruje lepiej po wysiłku niż naturalny izotonik z kwasem fulwowym – bez chemii, w 100% naturalny i uzupełniający niemal natychmiast wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania elektrolity.

Ważne!

Kwas fulwowy należy rozpuszczać w wodzie bez fluoru i chloru. Standardowy filtr usuwa większość chloru – jednak tylko naturalna woda mineralna lub źródlana lub zastosowanie specjalnego filtra może skutecznie wyeliminować fluor! Wysokiej jakości woda butelkowana (każda woda z supermarketu bez fluoru) to najlepsza woda do spożycia i tylko taka powinna być używana do rozcieńczenia kwasu fulwowego. Dobrym rozcieńczaczem będzie też naturalna sok lub smoothie.

Zobacz sekcję pomoc, gdzie odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania. 

Zobacz sekcję pomoc